14 Mayıs 2013 Salı

Boş Koltuk


J. K. Rowling'in Harry Potter serisinden bağımsız yazdığı ilk kitap. Bu kitabı bir  Harry Potter hayranı olarak okudum. J. K. Rowling bu kitabında, Harry Potter serisinde olmadığı kadar cüretkâr ve cesur kelimeler seçmiş. Bu alışılagelmişliğin dışında olduğu için beni biraz şaşırttı. Bir kaç koldan ve Harry Potter serisindenki gibi çok sayıda kişi üzerinden öyküyü anlatmaktadır. Kitabın ortalarına doğru nasıl bağlayacak diye düşünüyordum. Aslında bilindik bir son gibi olmuş.

Boş koltuk, Yarvil'e bağlı Pagford kasabasının belediye meclisi üyelerinden Barry Fairbrother'ın ölümüyle başlayan bir eser. Fields denilen bir varoş sitenin, Pagford'tan bağlantısının kesilmesini; Yarvil'e bağlanmasını ve Bellchapel Bağımlı Kliği'nin kapanmasını isteyen Howard Mollison; Barry Fairbrother'ın ölümüne sevinmiştir, ancak bunu belli etmez. Zira Fairbrother, Fields'ın Yarvil'e bağlı kalması gerektiğini savunmaktadır. Bellchapel'in korunması konusunda en büyük savunucu da Barry Fairbrother'dır.

Çok karakterli, çok öykülü bu küçük kasaba büyük bir roman Pagford'ın derinliklerinde, Fields'ta yaşamanın ne demek olduğunu Krystal Weedon, onun kardeşi ve annesi üzerinden okumaktayız.

Kitap yedi bölümdem oluşuyor. J. K. Rowling, gün parafları da atmış lakin, pek bir etkisini göremedim. Anlatmaya çalıştığı o kadar kısa süre içinde dönen entrikaydı diye düşünüyorum.

J. K. Rowling hayranları Harry Potter kadar hareketli bir kitap beklentisine düşmemeliler. Ancak şunu belirtmeden geçemeyeceğim, Harry Potter serisi ve Boş Koltuk, başka türdeler ve her ikisi kendi içinde macera dolu!

J. K. Rowling, Fields ve Pagford üzerinden günümüz yozlaşmışlığını ve iki yüzlülüğünü çok net bir şekilde gözler önüne sermektedir.

Kitap Doğan Kitap'tan Dost Körpe çevirisiyle Mart 2013'te baskısını yapmıştır. Orijinal adı The Casual Vacancy'dir. (Kapak resimleri internetten alınmıştır.)

Kitap:
Doğan Kitap
Kitapyurdu.com
İdefix.com

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Copyright © Kitaplık
S.Y.