7 Ocak 2018 Pazar

Başlangıç

Dan Brown'ın son kitabı.Kitabın temelinde nereden geldiğimizi ve nereye gideceğimizi işliyor.

Dan Brown sürükleyiciliğinden bir şey kaybetmeden yazmış. Elinizden düşürmeden bitirmek isteyeceğiniz türde bir kitap.

Profesör Langdon serisine ait olsa da profesör Langdon gibi değil. Langdon'ı sadece bir kaç bölümde hissedebiliyorsunuz. Geri kalanında Langdon'dan başka birisi gibi geliyor. Langdon bu sefer eski öğrencisi ve dostu Edmond'ın davetiyle kendisini olayların içinde bulur. Langdon'ın uzmanlık alanı simgebilim ile bağlantılar Edmond'ın kurduğu bağlantılardan ibarettir. Sanat tarihi ile ilgili bağlantılar da Edmond'ın üstün zekasından dökülen merak sayesinde karşımıza çıkmaktadır.

Buradan anlaşılacağı üzere Dan Brown da Elon Musk furyasına kapılmış bir durumda. Bir teknoloji dahisi ortaya çıkar ve tüm akışı yönlendirir. İşin ilginç yanı Dan Brown'ın karakteri yalnız başına çalışır ve kendi başına her şeyi bilebilir. Kodlamayla arası çok iyi olduğundan sadece kodlama yaparak tüm bilim literatürüne hakim olabilir(!)

İşte bu dahinin adı. Amerikalı baba, İspanyol annenin çocuğudur. Baba ölür, anne İspanya'ya döner. Edmond yetimhanede büyür. Bu yaşadıkları Edmond'ı insanlığın nereden geldiğini ve nereye gideceğini araştırmaya iter.

Bir buluş gerçekleştirmiştir. Bunu önce Müslüman, Hristiyan ve Yahudi din adamlarıyla paylaşır. Bu durumdan çok rahatsız olmuştur bu hazretler.

Dan Brown, din ile bilim karşılaştırması yapmaktadır. Ancak kitabın sonunda Dan Brown durumu yumuşatmıştır.

Kitap boyunca acaba sonunda ne çıkacak diye bekledim. Sonunda en azından çok da kötü olmayan bir şekilde bağladı diyerek derin bir nefes aldım. Üzerine devam edilen çalışmalarla bağlantılı olması beni hayal kırıklığına uğratmadı. En azından termodinamik kurallarıyla ilgili yaklaşım hoştu.

Dan Brown bu kitabını Profesör Langdon ile değil de başka bir karakterle yazsaydı çok daha fazla sevebileceğim bir kitap.

Bendeki kitap Ekim 2017 tarihli 5. baskısı. Dikkatimi çeken ise ilk baskı da aynı ayın içinde. Türkçe çevirisi Petek Demir İncek'e ait. Kitap Altın Kitaplar'dan.


0 yorum:

Yorum Gönder

 
Copyright © Kitaplık
S.Y.