26 Ağustos 2013 Pazartesi

Sherlock Holmes Suç Detayda Saklıdır


Martı Yayınları'nın 5 ciltlik Sherlock Holmes serisinin ikinci kitabı.
1. Kitap: Akıl Oyunlarının Gölgesinde.
3. Kitap: Şüphe Asla Uyumaz
4. Kitap: Gerçekler Kanıt İster
5. Kitap Aklın Şüphesi Suçun Gerçeğidir

Bu ikinci kitabı da elinizden bırakamayacağınız bir kitap. Sir Arthur Conan Doyle, hikayeleriyle yine alıp götürüyor! Bu kitapta Profesör Moriarty ve Sherlock'un ağabeyi Mycroft'la karşılaşıyoruz!

Öyküleri okurken -birinci kitap için yazmıştım- kendimi şöminenin karşısında, elimde pipomla bu eşsiz maceralara eşlik ediyormuşum gibi hissettim yine! Gazete haberlerini onlarla aynı anda okudum! Baker Sokağı'nda komşu olsaydım Sherlock'la?
Gümüş Şimşek
Sarı Surat
Borsacı Kâtibi
Gloria Scott
Musgrave Töreni
Reigate Bulmacası
Albayın Ölümü
Brook Sokağı Cinayeti
Yunanlı Tercüman
Kayıp Antlaşma
Son Vaka
Gümüş Şimşek yarış atının adıdır. Bir gün at kaybolur ve antrenörü ölü olarak bulunur. Bu gizemi çözmek ve atı bulmak Sherlock Holmes'ün görevidir.

Sarı Surat'ta Sherlock Holmes ve Dr. John Watson, bir gezinti sonrasında evlerinde bir müşteriyle karşılaşmaları ve sonrasıda gelişen olaylar anlatılmaktadır. Gelen kişi, boş olan komşu eve insanların taşınmasından sonra eşiyle aralarının bozulması üzerine aklını kurcalayan sorular için Sherlock Holmes'e danışmaktadır. Komşu evin camında gördüğü ifadesiz, donuk yüz müşteriyi ayrıca tedirgin etmiştir.

Borsacı Kâtibi işten atılmıştır. İş aramakla geçen süre sonunda büyük bir firmadan beklemediği bir şekilde olumlu yanıt gelmiştir. İşe başlamasından hemen önce bir başka firma ona çok daha iyi maaşlı bir iş teklif etmiştir. Kâtip bu işi kabul eder. Ancak işi şimdiye kadar sadece liste çıkartmaktır. İşi uzadıkça işinden şüphelenir. Evinde çalışmasına işvereninin ofisi sadece masa ve sandalyeden oluşmaktadır. İşyeri tabelası da daha gelmemiştir. Şüpheleri üzerine katip Sherlock Holmes'e danışmaya karar verir.

Gloria Scott batan bir geminin adıydı. Holmes'ün müşterisinin babasına bir gün bir misafir gelir ve babası o günden sonra çok tuhaflaşır. Bu misafir evde kahyalığa kadar da yükselmiştir! Bu akıl almaz olayı kabullenemeyen müşteri sonunda öfke patlaması yaşamıştır ancak yine de babası misafirden özür dilemesini ister. Sonrasında misafir gider ve bir kaç zaman sonra babasına mektup gelir. Baba felç geçirmiştir ve sonrasında da ölmüştür. Mektubun sebep olduğu bu ölüm ile misafir arasındaki bağı çözmek Sherlock Holmes'e kalmıştır.

Musgrave Töreni'nde Sherlock Holmes'ün okuldan arkadaşının Sherlock'a gelişi anlatılmaktadır. Sherlock'un arkadaşı, saygıdeğer kahyasını bir gün ailenin eski evraklarını karıştırken yakalmış ve bunun affedilmez olduğunu söylemiştir. Hemen gitmesini istediyse de kahya ondan zaman istemiştir. Süre bitişinde kahya ortadan kaybolmuştur ancak eşyaları hala odasındadır. Bu gizem için Sherlock Holmes'e danışılmaktadır!

Reigate Bulmacası'da Holmes ile Watson'ın, doktorun bir arkadaşını ziyarete gidişi ve gelişen olaylar anlatılmaktadır. Bu ziyaret esnasında tuhaf bir hırsızlık olayı gerçekleşmiştir. İp yumağı dahi çalan hırsızlardan sonra bir başka evde cinayet işlenmiştir. Sherlock Holmes, tatilde zihnini yine olay çözerek dinlendirmektedir!

 Albayın Ölümü üzerine Sherlock Holmes'ten yardım istenir. Albayın eşi akşamki yardım toplantısından sonra eve döner; ancak alışılmışın dışında, kahvaltı odasına iner. Albay da bunun üzerine kahvaltı odasına gelir. Bir süre sonra ev çalışanları kavga sesleri duyarlar ve sonra sesler kesilir. Odanın kapısı kilitlidir ve çalışanlar bahçe camından odaya girdiklerinde albayı ölü bulmuşlardır ve kapının anahtarı kayıptır.

Brook Sokağı Cinayet'te Baker Sokağı'nda çalışan bir doktor ve ona muayenehane açması işin sermaye sağlayan kişinin durumu anlatılmaktadır. Sermayeyi sağlayan bir kişi, gazetedeki haberlerden sonra çok telaşlı olmaya başlamıştır. Daha sonrasında doktora muayene olmayan bir hasta için ilaç almaya depoya gidip döndüğünde hastasını bulamaz ve ortağının odasına girildiğini farkeder. Bunun üzerine Sherlock Holmes'ten yardım istenir. Ancak Holmes, sermaye sağlayan kişiyi yalancılıkla suçlar ve işi almaz. Ancak ertesi gün bu kişi ölmüştür! Ölen kişinin kim olduğunu ve katilini bulmak Sherlock Holmes'ün görevidir.

Yunanlı Tercüman başına gelen garip tercüme işi için Sherlock Holmes'e danışır. Tercüman kaçırılır gibi tercüme işine götürülür. Nereye gittiğini bilmemektedir. İş sonrasında, bu işi kimseye anlatmaması söylenir! Tercüme ettiği kişi elleri kolları bağlıdır ve konuşması yasaktır! Sherlock Holmes bu gizemin peşine düşmüştür.

Kayıp Antlaşma bir türlü bulunamamıştır ve bu görev Sherlock Holmes'e düşmüştür. Dışişleri'nde yüksek mevkide çalışan bir kişi çok gizli bir antlaşmanın kopyasını çıkarırken antlaşma çalınır! Çeşitli ipuçları kafaları karıştırsa da Sherlock Holmes gerçeği bulacaktır!

Son Vaka'da karşımıza Profesör Moriarty çıkıyor! Dr. Watson 'bu vakadan sonra onu bir daha görmedim' diyor. Gerçekten serinin son öyküsünü okusaydım nasıl olurdu diye düşünmeden edemedim! Döneminde bu hikayeyi okusaydım, ben de serinin bitmesine çok öfkelenecekler arasında olurdum! Sherlock Holmes Profesör Moriarty'nin bir çok karanlık işin arkasında olduğunu çözmüştür. Aylarca süren amansız kovalamacanın sonunda Holmes ve Moriarty karşılaşmışlardır! Dr. Watson'a kalansa Sherlock Holmes'ten mektuptur.

Bendeki kitap Martı Yayınları'ndan Ocak 2013 tarihli Cumhur Mısırlıoğlu çevirisidir.

Kitap:
Martı Yayınları
Kitapyurdu.com
İdefix.com


5 yorum:

Adsız dedi ki...

Selam
bu kitaptaki Sarı surat hikayesi kitap gibi de çıkmıştır. O zaman hikaye kitabın özeti gibi mi? Özetse kitabı okumak daha iyi olur bence. Dogrusu neden bu hikayenin böyle ayrıca kitap gibi çıktığını anlamış değilim.

Samet Yangın dedi ki...

Merhaba; Sherlock Holmes kanonunda bir çok öykü bulunmaktadır. Bugüne kadar kanon öykülerinde özet yayımlayan ile karşılaşmadım. Sarı Surat kısa öykülerden birisidir. Bahsettiğiniz yayınevi, derleme sonucunda Sarı Surat öyküsünü kitap adına taşımış olabilir.

Adsız dedi ki...

Bu kitap bende var.Özetini çıkarmak için çok yardımcı oldu.Teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Çok teşekkürler bayağı yardımcı oldunuz.

Adsız dedi ki...

kitap çok güzel. bu seriyi herkese tavsiye ediyorum.

Yorum Gönder

 
Copyright © Kitaplık
S.Y.