3 Ekim 2013 Perşembe

Sherlock Holmes Aklın Şüphesi Suçun Gerçeğidir


Sherlock Holmes serisinin Martı Yayınlarındaki beşinci ve son kitabı!

1. Kitap: Akıl Oyunlarının Gölgesinde
2. Kitap: Suç Detayda Saklıdır
3. Kitap: Şüphe Asla Uyumaz
4. Kitap: Gerçekler Kanıt İster

Bir serinin bitmiş olması her zaman buruk bir tattır. Tekrar okumak elbette ki çok güzeldir lakin bu ilk bitirişin heyecanı bambaşkadır. Diğer okumalar da aynı tadı hatta bazen çok daha leziz tatlar verir! Ancak bu bitin hüznü bakidir. Sherlock Holmes ile zaman ötesi bir yolculuk ile bizleri kendi zamanına çekiyor. Gerek Dr. Watson gerekse Sherlock Holmes bizim bir parçamız. Bu bütünlük içerisinde hep Dr. Watson'dan -bir kaç öykü dışında- dinledik öyküleri. Bu kitapta Sherlock Holmes'ün ağzından iki öykü okumak insanı o kadar çok heyecanlandırıyor ki! Ses birden değişiyor! Holmes'ün hareketlerini hep Watson'dan dinlerken birden bire Sherlock Holmes'le beraber adım atmak bambaşka bir tat!

Bu kitapta bir de Sir Arthur Conan Doyle'un önsözü var. O da bambaşka bir hüzün...

Bu kitaptaki öyküler şöyle:
Şanslı Müşteri
Beyaz Asker
Mazarin Taşı
Üçgen Çatılar
Sussex Vampiri
Üç Garrideb
Thor Köprüsü
Sürünen Adam
Aslan Yelesi
Peçeli Kiracı
Shoscobe Prensi
Emekli Boyacı

Şanslı Müşteri ismi saklı olmakla beraber bir aracı ile Sherlock Holmes'e başvurmuştur. Bir generalin kızı, bir "kadın koleksiyoncusunun" kanlı pençelerine düşer. Kız bu adama sırılsıklam aşıktır ve gerçekleri görmek istemez. Sherlock Holmes bu adamın kötülüğünün ispatını üstlenir.

Beyaz Asker Sherlock Holmes'ün bizzat kendisi tarafından ele alınmış bir öyküdür! Bay James Dodd askerlik arkadaşından haber alamamaktadır. Arkadaşının babasıyla iletişim kursa da tatmin edici bir cevap alamamıştır. Onların evini ziyaret etmiştir. Kaldığı o akşamda arkadaşını bembeyaz bir yüzle camında görmüştür. Evin etrafını biraz daha araştırmaya yeltenmiştir. Bunun sonucunda arkadaşının babası onu evden kovmuştur. Bu arkadaşa ne olduğunu çözmek Sherlock Holmes'ün görevidir!

Mazarin Taşı kraliyet hazinesina ait bir elmastır ve çalınmıştır! Bulmak Sherlock Holmes'ün görevidir!

Üçgen Çatılar'da Mary Maberley yaşamaktadır! Bir gün evine çok ilginç bir alıcı çıkar. Evi ve evin içindeki tüm ama bütün eşyaları satın almak isteyen bir alıcı! İşin içinde hangi işin olduğunu öğrenmek Sherlock Holmes'ün görevidir!

Sussex Vampiri'nde bir anne bebeğinin üzerine eğilmiştir ağzı kanlı bir şekilde yakalanmıştır! Gerçeği öğrenmek görevi Sherlock Holmes'tedir.

Üç Garrideb'te soyismi Garrideb olan bir zengin bir adamın soyismi Garrideb olan birine yüklü miktarda miras bırakmıştır. Ancak bir şartı vardır. Bu adam soyismi Garrideb olan iki kişi daha bulacaktır! Sherlock Holmes kalan iki kişiyi bulmak görevindedir. Gerçekler Garridebler şaşırtıcı olacaktır!

Thor Köprüsü'nde Neil Gibson'ın eşi ölü bulunmuştur. Tüm deliller evdeki mürebbiyeyi işaret etmektedir. Ancak Neil Gibson onun masum olduğuna inanmaktadır ve bunu kanıtlaması için Sherlock Holmes'ten yardım ister.

Sürünen Adam aslında hatırı sayılır bir profesördür. Ancak mizacında olmayan çok tuhaf ve agresif hareketler sergilemesiyle, profesörün kızı ile kızın nişanlası profesöre n'olduğunu anlamalarına yardım etmesi için Sherlock Holmes'ten yardım ister.

Aslan Yelesi Sherlock Holmes'ün kendi ağzından bir başka hikaye! Sherlock Holmes emekliliğinin tadını çıkartırken bir vaka onu bulur. Muhitindeki okulda çalışan bir öğretmen vücudunda çok tuhaf izlerle birlikte, deniz kıyısında ölü bulunur. Bu tuhaf izlerin esrarını çözmek Sherlock Holmes'e düşer!

Peçeli Kiracı odasının kirasını peşin vermiştir. Ancak son zamanlarda çok tuhaf davranmaya başlamıştır. Peçeli Kiracı ev sahibine olanları artık içinde tutumayacağını söyler. Ev sahibinin son önerisi Sherlock Holmes'tür ve Peçeli Kiracı ev sahibi aracılığıyla Sherlock Holmes'ten yardım ister.

Shoscobe Prensi bir yarış atının adıdır. Ev sahibesinin erkek kardeşi bu atla ilgilenir. Ancak son zamanlarda -borçlarının çok sıkışmasıyla ve bu adamın tüm malvarlığını bu yarışatına bahis oynamasıyla- çok tuhaf davranmaya başlamıştır. Kız kardeşiyle de araları iyice bozulmuştur! Bunun üzerine Sherlock Holmes'ten yardım istenir. Tuhaf davranan bu adamın esrarını çözmek Sherlock Holmes'ün görevidir.

Emekli Boyacı karısının, komşuyla kaçtığı ve yanında yüklü miktar para da çaldığı için Sherlock Holmes'ten yardım ister! Ancak gerçekler çok şaşırtıcıdır!
"Evet sevgili okur, Sherlock Holmes'a veda etmenin zamanı geldi artık. Geçmişte gösterdiğin sadakat için sana teşekkür ederim, umarım endişelerinden kaçarak, sadece edebiyatın büyülü krallıklarında bulabileceğin o heyecan verici düşlere geri dönmende biraz olsun katkım olmuştur.
Arthur Conan Doyle"(sayfa 9) 
Bendeki kitap Martı Yayınları'ndan Cumhur Mısırlıoğlu çevirisiyle Mart 2013 tarihli baskıdır.

Martı Yayınları
Kitapyurdu.com
İdefix.com




0 yorum:

Yorum Gönder

 
Copyright © Kitaplık
S.Y.