29 Aralık 2014 Pazartesi

Koku


Jean Baptiste Grenouille zor bir dünyaya -farklı- olarak gelmiştir. Kimse bu farkın ne olduğunu bilemeyecektir ve Grenouille herkesi ürkütecektir. Ta ki Jean Baptiste amacına ulaşıncaya kadar. Ancak o zaman Jean Baptiste hayatı kavrayacaktır.

Patrick Süskind'in muhteşem romanı! Yaşamın bozulmuşluğunu çürük bir yumurta kokusundan daha iyi ne tanımlayabilir ki? Süskind bunu görerek bize klasik bir roman sunmuştur!

Kişilerin yerindeliğini, romanın harika kurgusunu, üslubun muhteşemliğini bir araya gelerek edebiyatın unutulmaz bir kokusunu Süskind bize göstermiş ve inanılmaz bir sonla bunu iyice pekiştirmiştir.

Grenouille "koku" alanında bir dehadır. İnanılmaz bir koku algılayışı vardır. Soyut yaşamına rağmen hayatın tam göbeğindedir! Kalabalık onu sürüklemektedir.

Harika bir roman! Klasik! Grenouille'ün gelişimini okurken diğer yandan da insanlığın gidişatını görüyoruz. Bu gidiş pek de iyi bir gidiş değiştir. Grenouille bir katildir, diğer yandan gözle görülmeyen gerçekleri de bize göstermektedir...
Önce bir dikkati çekmezlik kokusu her gün kullanmalık, peynirsi-ekşimsi insan kokusunu içinde gerçi hâlâ barındıran, ama dış dünyaya sanki, kurumuş ihtiyar adam derisini örten kalın bir keten ve yün tabakasını geçerek geliyormuş gibi yayılan bir koku hazırladı. Bu kokuyu sürünmüş olarak rahat rahat insan içine çıkabilirdi. (sayfa 192)
Bendeki kitap Tevfik Turan çevirisiyle Aralık 2013 tarihli otuzaltıncı baskısıdır.

Kitap:
Can Yayınları
Kitapyurdu.com
İdefix.com
Babil.com
Dr.com.tr



0 yorum:

Yorum Gönder

 
Copyright © Kitaplık
S.Y.