4 Ekim 2013 Cuma

Tek Kanatlı Bir Kuş


Yaşar Kemal'in son eseri! Yaşar Kemal'den Anadolu'yu okumak her zaman başka bambaşkadır, bir başka tatlıdır!

Remzi Tavdemir Yokuşlu kasabasına atanmış, emekliliği de yaklaşmış bir posta müdürüdür. Eşi Melek Hanım'la beraber yollara düşüp bu yeni atandıkları yere gitmek peşindedirler. Ancak trenden indikleri istasyonun şefi, Remzi Bey'e o kasabaya gitmemesini, Ankara'ya gidip başka yere atama istemesini tembihler. Yokuşlu'ya kimsenin gidemediğini söyler. Kasabaya ne olduğuysa meçhuldür. Remzi Bey, kasabayı görmeden geri dönemeyeceğini söyler de kasabanın kavşağına kadar araç bulurlar. Kavşakta beklerlerken Yanıkoğlu Hüseyin, Zeliha ile Hüsam, sessiz karı koca da onlara katılır.

Bu, bir bekleyişin hikayesidir. Birikimin bir ceviz ağacı altında toplanmasıdır. Yaşar Kemal'in o güzel üslubunda bir harika eserdir! Tek nefeste okunan bu kitap beraberinde bir çok soru da getirir.
"Remzi Bey tanımadığı insandan, tanımadığı yerden korkardı. Kim bilir, bir insanın iyilik mi kötülük mü, dostluk mu düşmanlık mı düşündüğünü şöyle yüzüne bakınca, kim bilir? Tanışmadan, konuşup görüşmeden bir korkuludur. Yani herhangi bir şeydir. Tanışıp görüşüncedir ki işte o zaman insan insan olur." (sayfa 11-12)
Bu öykü Yokuşlu ile bir tanışma öyküsüdür. Ceviz ağacı altında, taze bir efsanenin yoğunlaşması gölgesinde bir insan romanıdır! Tanıdığım resimlerden oluşan bir kolajdır. Çocuklarıma okutacaklarım arasındadır.

Yaşar Kemal üstadın anlatışı zaten malumunuzdur. Onun dilinden efsaneyle gerçeklik arasında bir kasaba sınırıyla bir anlatış korkuyla harmanlanıp alıp götürecek!
"Hüsamın sesini duydum kuşlardan. Kuşlar bağırıyor Hüsam gibi, Hüsam kasabanın ucunda, biliyorum, kuşları yaramıyorum ki..." (sayfa 61)
Bendeki eser Yapı Kredi Yayınları'ndan Eylül 2013 tarihli 2. baskısıdır.

Yapı Kredi Yayınları
Kitapyurdu.com
İdefix.com

1 yorum:

Adsız dedi ki...

okumanıza,yorumunuza sağlık;
Yıllarca görevine nerede devam etmesi gerekiyorsa oraya gitmesi gereken ve bu gerekliliği sorgusuz sualsiz itaatkar bir tavırla yerine getiren posta müdürü Remzi Bey ile bir yastığa baş koymanın tüm güzelliklerini Remzi bey ile yaşamaya bir ömür adamış eşi Melek Hanım’ın son görev yerlerine ulaşmaya çalışmalarını okuduğumuz bir anlatı Tek Kanatlı Bir kuş.
kitabın bana yaşattığı duygular için bloguma ziyaretinizi bekliyorum.
http://tayfunsurucu.wordpress.com/2014/10/22/yol-yakinken-donmek-mi-kalmak-mi/

Yorum Gönder

 
Copyright © Kitaplık
S.Y.