21 Mayıs 2011 Cumartesi

Harry Potter ve Felsefe Taşı

Hary Potter! Bomba etkisi yapmıştı... 2001 yılında ilk kıtap çıkmıştı. Her yerde Harry Potter konuşuluyordu. Her gün yeni bir satış rekoru kırıyordu kitaplar. Dört kitap aynı anda çıkmıştı.

İngiliz lugatına kelime kazandırmış bir kitaptır."Muggle"(büyü ile ilişkisi olmayan insan) bu kelimelerden sadece birisidir.

8 kitaplık bir serinin ilk kitabı.Tüm seriyi Yapı Kredi Yayınları bize sundu. Kimi çok sevdi, kimi hiç sevmedi. Ancak bu, serinin efsane olmasını engelleyemedi!

Kitabı merakla elime ilk aldığımda arka kapağındaki açıklamasını okuyuşumu ve iyiden iyiye meraklanışımı unutamam:

Harry Potter sıradan bir çocuk olduğunu sanırken, bir baykuşun getirdiği mektuplarla yaşamı değişir: Başvurmadığı halde Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu'na kabul edilmiştir. Burada birbirinden ilginç dersler alır. Yaşayarak öğrendikleri sayesinde küçük yaşta becerikli bir büyücü olup çıkar.
Sağ Kalan Çocuk... Kitabın ilk bölümü. Harry Potter'la tanışmamız gerçekleşti. Kitap ilerledikçe bambaşka bir dünyaya adım atıyoruz.

Kitabın içinden seçilebilecek bir çok cümle, sahne mevcut! J. K. Rowling'in bize sundu bu fantastik dünya insan ilişkilerini de bolca inceleyen bir dünya.

Kendi dünyamızdan görebileceğimiz bir çok düşünce ürünü Harry Potter ve Felsefe kitabında çeşitli yazarlar tarafından kaleme alındı

Kitabı okurken hayal dünyamız çok çalışıyor! Filminin geleceğini ilk duyduğum zaman sadece bu fantastik öğelerin nasıl görüneceğine odaklanmıştım.

Hayal dünyası uçsuz bucaksız! Kelimelerden kurulan bu dünyaları beyaz perdeye aktarmak o denli zor...
Anlaşılacağı üzere film yetersizdi... Kitabın yerini tutamazdı ki zaten!
Filmin IMDB linki: http://www.imdb.com/title/tt0241527/

Tekrar kitaba dönelim. İlk kitap Ülkü Tamer tarafından çevrildi. Bu çeviri gayet başarılıydı. Zira İngilizce'ye yeni kelimeler katan bir seriyi çevirmeye başlamak... Kelimelerin Türkçe karşılıkları cuk diye oturmuş. Arada ufak tefek orijanal kelimeler de bırakılmış. Ancak bu kitabın okunurluğunu hiç etkilememiş. Tersine orijinallikleri çeviriyi yapaylıktan kurtarmış! Mr Dursley, Bay Dursley olarak çevrilseydi, işin açıkçası, garipserdim...

Kitap bir çocuk kitabı olarak ele alındı ilk zamanlarda. Kitap bir çocuk kitabı olmamakla birlikte daha çok yetişkinlere hitap ediyor bile diyebilirim. Ancak 90'lar kuşağının bu kitap üzerinde ayrı bir hassasiyeti vardır. Çünkü Harry Potter bizimle akrandır.

Gel gelelim Harry, Ron, Hermione üçlüsünün başından geçen maceralar bizi daha yeni maceralara sürüklemiştir. Hagrid'le hüzünlenip, gülmüşüzdür. Mr Weasley ile çocuksu bir yetişkinlik yaşamısızdır.Quidditch oyununu öğrenmişizdir...

Sonraları Harry Potter üzerine bir çok websitesi kuruldu.Bazıları hala yayında, bazıları  kapanmak zorunda kaldı. Kapanan sitelerden birisi de ÇatlakKazan.Com'dur ki bu site kuzenlerin Fatih ve Selçuk yönetiminde, benim moderatörlüğümdeydi. Anlayacağınız bir Harry Potter Severin yazısı bu.

HarryPotter.Gen.Tr'yi hangi HP sever hatırlamaz ki... Sitede Düello Kulübü vardı -bu seri içinde de bahsi olan bir kuluptür ve büyücüler veya cadılar büyülerle düello ederler- serinin içinden sorular sorardı...

Ayrıca HP serisi için genel, ufak bir not, HP severler ufak tefek mantık, kitap hatalarını da tespit etmiştir ki bunları isteyenler Harry Potter hayran sitelerinde bulabilirler.

Gelgelelim Harry Potter ve Felsefe Taşı'nda kısaca olay şudur:

Harry Voldemort adlı kötü büyücünün elinden kurtulur. Ancak annesi babası ölmüştür. Eniştesiyle teyzesinin yanına bırakılır ki zamanla kimin bıraktığı öğreniliyor, ve orada her şeyden habersiz, eziyet içinde büyür. Hogwarts'a alınacak yaşa geldiğinde mektuplar gelir ve böylelikle ne olduğunu öğrenmeye başlar.Harry Potter'ın ilk senesinde Voldemort Harry'i öldürmenin planları içindedir. Felsefe Taşı ile üretilen gençlik iksirinden haberdar olan Voldemort bu taşla eski gücüne kavuşmak ister. Hogwars'ta saklanan taşa ulaşmanın planlarını çoktan yapmış olan Voldemort ile Harry Potter'ın savaşı başlar.

Harry Potter efsanesi böyle başlamıştı.

Kitap:
YKY Online Alışveriş
KitapYurdu.Com



Serinin tüm kitapları sırasıyla:
Harry Potter ve Felsefe Taşı
Harry Potter ve Sırlar Odası
Harry Potter ve Azkaban Tutsağı
Harry Potter ve Ateş Kadehi
Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı
Harry Potter ve Melez Prens
Harry Potter ve Ölüm Yadigarları 

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Copyright © Kitaplık
S.Y.